Se introduce, potrivit textului de lege, in Codul Fiscal, art. 18¹ – Impozitul minim.
A carui formula de calcul este stabilita astfel:
Impozitul minim pe cifra de afaceri se determină:
IMCA = 1% x (VT – Vs – I – A)
Intr-o forma descriptiva a formulei de calcul: venituri totale-venituri scutite – indicator I – Amortizare
Sfera veniturilor scutite este:
(i) veniturile neimpozabile prevăzute la art. 23 și 24;
(ii) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
(iii) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
(iv) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale, care nu sunt cuprinse în indicatorul I;
(v) veniturile din subvenţii;
(vi) veniturile realizate din despăgubiri
In primul rand, de ce sunt importante investitiile in economie si cum se atinge dezideratul de sustenabilitate financiara?
1. Asigura o rata a dobanzii constanta, in perioada 2020 – 2022 rata dobanzii practicata de BNR la facilitatea de creditare a fost intre 2 si 4%
2. Crestere economica din investitii, si nu din consum cum se intampla acum
3. Valoare adaugata in PIB pe termen lung cu o crestere predictibila a veniturilor
4. Regleaza somajul
5. Creste eficacitatea utilizarii mecanismul de subventionare pentru investitii
6. Regleaza pretul in piata datorita mecanismului licitatiilor publice
Impozitul minim participa la strategia de sustenabilitate financiara bugetara, daca metodologia de calcul, implica toate aspectele semnificative ale activitatii de productie.
Si ma opresc cu analiza la punctele (ii – iv) din formula de calcul– respectiv veniturile aferente productiei (pentru orice tip de productie corporala sau necorporala).
Fractionarea formulei de calcul a impozitului minim, implica categoriile de venituri de mai jos:
Pozitia aliniatului iv din lista veniturilor scutite, implica caracterul de singularitate al productiei de imobilizari corporale si necorporale care sunt incluse, exclusive, in categoria veniturilor scutite sau in indicatorul I in formula de calcul a impozitului minim, chiar daca dpdv contabil le gasim in ambele categorii.
Sub prevederile OMFP 1802/2014, activitatea de productie, presupune:
- Costul de productie realizat la nivel de cheltuiala
⇓
2. Capitalizarea productiei, prin conturile de activ – cu titlu de exemplu:
231 „Imobilizari corporale in curs”
235 “Investitii imobiliare”
345 “Produse finite”
⇓
3. Venitul din productia realizata (722 „Venituri din producția de imobilizări corporale”, 725 „Venituri din producția de investiții imobiliare”, 711 “Venituri aferente costurilor stocurilor de produse”).
Cu alte cuvinte, pentru a nu subevalua rezultatul contabil obtinut la sfarsitul exercitiului, veniturile din productia in curs de executie, echilibreaza balanta contului de profit si pierdere respectand principiul economic – fiecarei cheltuieli ii corespunde un venit.
Formuland concluzii, fata de cele mai sus prezentate, in metodologia de aplicare a formulei de calcul, o societate poate scadea valoarea productiei in curs de executie pentru imobilizari corporale si necorporale, fie incluzandu-le in categoria Vscutite, fie incluzandu-le in catogoria indicatorului I.
Este de remarcat, de asemenea, importanta existentei unei proceduri de calcul care sa asigure permanenta metodei de determinare a impozitul minim.
Astfel se previne situatia in care, valoarea productiei este asimilata venitului scutit intr-un trimestru si in alt trimestru inclusa in indicatorul I.
Cand ne referim la productie – spunem inclusive productie de investitii imobiliare.
Fie, o constructie primeste destinatia de investitie in momentul in care incepe a se construii, fie primeste destinatia de investitie la un moment ulterior finalizarii constructiei, in oricare din situatii s-ar afla, sunt implicate reglementarile aferente productiei.
Astfel incat, atat in perioada de constructie, care presupune capitalizarea valorii de productie, cat si in cazurile in care-si schimba destinatia din activ administrativ (utilizat in scopuri proprii administrative) in investitii imobiliare, etapa care presupune costuri – venituri din productia de imobilizari corporale si reintregirea valorii activului – categoria investitiilor imobiliare face parte din clasa activelor implicate in determinarea impozitului minim.
In scopul tratarii depline a activitatii de productie, achizitiile de investitii imobiliare precum si veniturile din productia de investitii imobiliare, nu trebuie omisa din metodologia de calcul al acestui impozit.